Konst och smide från Öje i Höga kusten

Arbete kring smideshantverk, konst och byggnadssmide.

Om Öje smedja

 

 

Under en tid av 2014 har jag drivit fram ett projekt om smide som uppskattades med Landstingets Kulturstipendium för entrepenör. Se Länk nedan.

Kulturstipendiat för entrepenör

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag heter Thomas Höglund jag är 41 år och är en utbildad tekniker inom byggnads/Hjälpmedelsteknik. Jag har arbetat inom specialtillverkning och anpassning av metallarbeten för kundanpassade hjälpmedel sedan -99.

Metallbearbetning har varit min passion under många år och utmaningen att dra ut det varma järnet för att finna det gömda konststycket, har drivit mig vidare. Jag har mångårig erfarenhet inom svets och reparations arbeten och har även stor erfarenhet av att jobba nära kund. 2003-2008 byggde jag en smedja i Öje.

 I början på 2011 startade jag företaget Högakustensmide.

2011 påbörjade jag min utbildning som smed på Järnakademien Mittuniversitetet. Maj 2014 erhöll jag mitt gesällbrev som konstsmed med alstret "Där den ena inte existerar utan den andra". Ett modernistiskt arbete med rätblock som utgör byggstenarna i ett konsthantverk som i själva verket är en bio-etanolbrännare.

Öje smedja driver sin verksamhet i Härnösand. Företaget är beläget i Öje ungefär 2 mil intill Västernorrlands kustland. Smedjan drivs huvudsakligen med egentillverkat träkol från lokal skog.

Jag utför hantverk inom byggnadssmide och till företag eller hus/hem. Metallarbeten inom konst eller modernt smide. Smide är för mig är att utöva "Konsten att flytta kolatomer med en enkel hammare". Jag sätter prägling som personliga drag och känslor i mina arbeten. Jag har en ambition att varje smide som lämnar smedjan ska ge både ett genuint intryck och kunna återge den speciella känslan på utsmyckningar som ska finnas vid ett gott hantverk.

Jag tar gärna mot beställningsjobb av speciell design. Titta gärna in i webbutiken där jag även har egna produkter att erbjuda som smidda grindar till hus eller trädgård eller infarter. Även enkla skohorn, smidda prydnader som rosor eller lampor. 

 

 

 

Jag utför reparationer, svetsning av det flesta slaget.

Här till höger pågår ett reparationsjobb till kund, lagning av utslitna kuggkransar med ett hårdmetallstål.

 

 

 

Jag sköter monteringsjobb och tillverkning av infartsgrindar, altangrindar eller trädgårdsgrindar, gärna efter kundens önskemål men har även egna modeller som man kan välja mellan. Det är bara att kontakta mig via mail eller telefon så finns det alltid en variant eller stil som passar just dig.

 

Jag gör även arbeten inomhus som trappräcken eller skydd för trappor eller hyllor etc. Jag smider säkerhetsgaller för fönster eller skydd och ornament till gjutjärnspisar eller öppenspisar.

 

 

När vi pratar om arbeten i trädgård så har det varit mest populärt till exempel bord eller spaljéer och dekorativa blommor som till exempel rosor i smide eller djur i 3D, och är öppen för idéer eller om smidesjobb enkla som svåra eller mer utförligare.

 

 

 

Välkommen att höra av er om ni har intresse av att dekorera med handsmidd funktion hos ert företag, hus eller trädgård med smidesalster!

Jag ger alltid offert på jobbet i förhand, inklusive tid och material och frakt och jag arbetar för att hålla en god kvalitet och utförligt slutresultat till det som är överenskommet.

Innehar FA-skattsedel 760628-xxxx