Konst och smide från Öje i Höga kusten

Arbete kring smideshantverk, konst och byggnadssmide.

En stolt kvinna i vax

Denna dag i smedjan skulle jag ge mig på en gjutning i brons. Så jag släpper hammaren och tar fram en klump vax.

Jag kan tycka att det känns märkligt att först arbeta i varm metall och därefter plötsligt börja knåda i en hård vaxklump som snabbt blir varm och formbar av mina händer. Det är nu man känner lite panik!

Hur får jag till detta då...

Jag fick bestämma mig för vilket uttryck jag ville formge figurinen i. Länge hade jag funderat på att försöka fånga en personlighet som skulle utstråla en känsla av stolthet och styrka. Jag gav mig på eländet!

Det fick börja med en enkel stabil vaxform av en person...en avbild av en människa, och det visade sig snabbt att jag ville knåda fram en kvinna av denna klump av vax, så fick det bli. 

Ibland måste man låta sig förnimma vad man vill i sitt arbete och det kan låta lätt att skriva men jag vill påstå att det tog många timmar innan jag var nöjd med det uttryck jag ville skapa i modellen. Det var efter ca 16 timmar jag kunde börja gå in på detaljerna...som sagt jag är inte van att jobba i vax...men skam den som ger sig!

Figurinen vilade sig efter ett tag i mina händer i en kontrapost och en blick som kunde se bortom horisonten!

 

Det är vid sådana här tillfällen jag gärna blir otålig och bara kör på för att se resultatet, men gjutningen är ganska långdragen och det är lätt att göra fel.

Jag skulle gjuta i en så kallad förlorad form.

Det innebär att du kapslar in det färdiga vax alstret i en blandning av keramiskt skal, doppad i detta ett flertal gånger för att få en i sig själv starkt skal som håller för en het bronssmälta.

Därefter bränner man ur vaxet... och det var här det gick det snett för mig ... för så fort du bränner ur vaxet så har du tappat formen.

Och därav namnet "Förlorad Form." ...Forts följer om ett tag!

2 maj 2013